2012. október 27., szombat

Baracktorta, fahéjas krémtúróval Samunak


Samu szülinapi tortája:

Mivel az epertorta a kedvence, mindig azt kér.
Októberben ez amúgy is Pont terem, :)
ezért őszi, baracktortát készítettem.
(fahéjas krémtúróval)

Aki elszomorodott a név hallatán,és úgy gondolja nem tudná elkészíteni,
hát most megmondom kerek perec, a piskóta a legegyszerűbb benne,ezután a túrókrém és a legbonyolultabb, a hogyan vágjunk fel félbevágott barackbefőtt tartalmat kis szeletekre.
Mindenkinek sikerül,még aki csak tojásrántottát keverget nap,mint nap,annak is.
Kezdhetjük?

Először is, a piskóta..Nem ördöngős, csak oda kell figyelni. Elrontani ezt a receptet lehetetlen.
-6 tojás sárgáját és fehérjét különválasztjuk. (figyeljünk oda,hogy a fehérjébe egy csepp sárgája se kerüljön!)
-a sárgáját habosra keverjük 6 kanál cukorral és egy vaníliás cukorral , egy nagy tálban.
(addig kevered,míg megkóstolásnál nem érzed a ropogós kristálycukrot.)
-a fehérjét felverjük kemény habbá, egy másik edényben.
(akkor jó, ha megfordítod a tálat,és nem csúszik vagy esik ki belőle a hab,hanem teljesen beleragad)
-előveszünk egy jókora bögrét,belerakunk 6 kanál lisztet,egy csomag sütőport, egy csipet sót, és összekeverjük.

Eddig megy?

A sorrend a következő.
-A sárgájára ráhintünk 3 kanál sütőporos-sós lisztet.
-Erre jön az összes tojásfehérjehab,
-Majd a maradék lisztet is rászórjuk.

Kezünkben a fakanállal, 4-5 nagy mozdulattal, összekeverjük az egészet.
Vigyázzunk, a hab ne törjön össze! ( ha még hab állagú a tésztánk, akkor csináltuk jól)

Aztán bele az előre kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapíros formába,
és a 200 °C -ra  előmelegített sütőbe be.(ha kerek tortaformába tettük,akkor 20-25 percig kell sütni.)
Tűpróbát NE végezzünk!
Az ajtót NE nyitogassuk,van azon ablak!
(különben kárba veszik 6 tojás,6 kanál liszt,6 kanál cukor,vaníliás cukor,egy sütőpor,és a csipet só. - ezt azért írom le,hogy mindenki ellenőrizze mindent belerakott-e)
Mikor aranysárgává válik a teteje,és némiképp elvált a formától,felemelkedett a sütőportól,letelt a 20-25 perc,akkor jó. 

Ohhh, kész is a finom piskóta :)

Még hagyjuk egy kicsit a jó melegben - 3 perc-, de már ne süssük!
Vegyük ki,és kint is hagyjuk,had asszimilálódjon pár percet. (végül is most született)
Vegyük ki a formából és tegyük rácsra,hogy jobban szellőzzön.
(Szabadítsuk meg a sütőpapírtól,ha azt használtunk.)
Néha forgassuk meg,hogy biztosan jól kihűljön - de ne törjük össze,mert akkor már "csak" a reggeli kávéhoz lesz isteni..
El a kezekkel, Ne tapogassuk!

Addig míg hűl,elkészítjük a krémet: 
(robotgéppel dolgozzunk,vagy gyúrjunk rá a kézizmainkra előző nap, egy jó kis kalácsdagasztással)

-Egy tálban felverünk kemény habbá 400 ml habtejszínt (nem tartós,nem cukros,hanem sima cukortalan pár napig elálló - a Hulala nem jó hozzá,mert attól olyan lesz mint a ,mint a ....mintha a tescsóban vetted volna..),és félrerakjuk.
-Másik edényben, fél kiló túrót, egy mokkáskanál fahéjjal és egy kanál vanília aromával elkeverünk  robotgéppel,
-Hozzáadunk két instant zselatinfixet (olyan doktorötkereset),és tovább keverjük.
-Belerakunk két kanál tejszínhabot,egy citrom héját,és ismét keverünk.
 (ez azért kell,hogy a túró krémes legyen)
-5 kanál porcukrot (én kristállyal készítettem,és nem volt érezhető),hozzáadunk.
-Elővesszük a fakanalat,és belelapátoljuk a tejszínhabot.
Tudjátok! 4-5 keveréssel eldolgozzuk,de úgy,hogy még hab állaga maradjon.
Most meg lehet kóstolni,és ha nem elég édes...najó,engedélyezek még egy kanál cukrot.
Nincs további nyalakodás!! - aki gyenge,az nyalakodhat..de módjával!
Jól letakarjuk úgy, hogy semelyik hozzátartozónk -vagy a szomszéd macskája-, ne lássa meg,és betesszük a hűtőbe.

A konzerv barackokat (lehet: ananász,eper,málna,cseresznye,meggy is :)) kis szeletekre vágjuk.

A piskótánk ha kihűlt, vízszintesen félbevágjuk.
Rátesszük az alsó rétegre a túró felét,erre rájöhet a temérdek gyümölcs.
Aztán a piskóta teteje,majd rá a túró,és újra gyümölcs.
Talán ez volt a legnehezebb.Megállni,hogy ne egyem fel az egészet, egyszerre, azonnal.


Bekenhetjük az oldalát is,így teljesen beburkoljuk,és nem látszik majd a piskóta.(a szállítás miatt, én nem kentem)

Újra hűtőbe rejtjük.Tudom,nem szép dolog,de a legfinomabb másnap reggel.
Majd feltálaljuk,mikor a vendégsereg már degeszre ette magát a sok rántott hússal,húslevessel és krumplival.
Így sokkal több jut nekünk :)

Jó munkát hozzá!

Samut evvel a szép kis tortával köszöntöttem fel 19. szülinapja alkalmából,
ugyanis csak ennyi gyertya volt itthon. Legközelebb nem árt azért ezt is ellenőrizni. :)

A szülinapos zenéje, eme Túrótortához:

http://soundcloud.com/samucsernak/apamtolkorona

a Hepp Trupp-pal : http://hepptrupp.blogspot.hu/



Szóval:

Piskóta:
6 tojás,
6 kanál cukor,
6 kanál liszt,
egy sütőpor (kb 12g),
egy vaníliáscukor
csipet só.
Krém:
400 ml habtejszín (nem tartós,nem cukros,hanem sima cukortalan pár napig elálló - a Hulala nem jó hozzá,mert attól olyan lesz mint a ,mint a ....mintha a tescsóban vetted volna..)
0,5 kg túró,
2 doktorötker zselatinfix,
5-6 kanál cukor,
reszelt citromhéj,
mokkáskanál fahéj,
1 kanál vaníliaaroma (elhagyható,de akkor helyette 2 vaníliáscukor).

Oké?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése