2012. december 30., vasárnap

Virslis kifli,új sütőben..

Kedves Nézgelődők!

A szilveszter közeledtével én is egyre többet sürgök forgok a konyhában.Ez persze logikailag..na hagyjuk...
Tegnap megkaptam karácsonyra, álmaim elektromos sütőjét.Most már semmi sem állíthat meg..


Tud ez mindent.Még ételmelegítő gyors funkció is van rajta.(Ez akkor is jó, ha sietünk,mert akkor hamar elő tudja állítani a kívánt hőfokot.)Kész mikróó:)
Íme a sütő,és benne az első étek:
Virslis kifli (előkóstolás,hogy szilveszterkor majd menjen :))

 

Hozzávalók:
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 kg liszt
1 evőkanál só
2 dl napraforgóolaj
1 tojás a kenéshez
virsli ,kolbász ,vagy sajt (éppen amivel tölteni akarjuk)
A tetejére szórhatunk szezámmagot.













Készítési folyamat:
- A langyos,cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,meleg helyen felfuttatjuk.Akkor jó,ha olyan fura állaga van.
- Ezt beleöntjük a sós lisztbe.Elkezdjük összegyúrni és közben hozzáadjuk szép lassan az olajat.Sima állagú tésztát gyúrunk belőle...(Legalább 5 percig kell dagasztani.)
- Aztán majdnem egy óráig meleg helyen,konyharuhával letakart tálban kelesztjük.
- Ha ezt kivártuk,és megnőtt a tészta,kábé a kétszeresére,akkor jól átdolgozzuk újra.
- 4 felé osztjuk ,és mindegyiket kör alakúra,vékonyra nyújtjuk, enyhén belisztezett deszkán.
Ezt a kört,aztán cikkekre vágjuk,8-ra vagy 12-re (bár nekem nem igazán ment kör alakúra kinyújtani,így lehet hosszú szárú háromszögeket vágni a tésztából,az is jó ).
- A virsliket felharmadoljuk,vagy félbevágjuk,és azt még 3 részre osztjuk,így 3 vagy 6 részt kapunk.Majd a háromszög talpától kezdve,feltekerjük a virslire a tésztát.Ezt elvégezzük sokszor.
(16 Füstlit használtunk fel úgy,hogy hatodoltuk őket.Ha pedig maradna még tészta,akkor tegyünk bele sajtot,és jól bugyoláljuk körbe,nehogy kifolyjon)


A tepsibe sütőpapírra tesszük őket,de ne túl szorosan,mert egymásra dagadnak.Egy egész tojást felverünk,és megkenjük vele a tetejüket.Most következhet a szezámmagszórás.(Nálunk nem volt a szekrényben,majd legközelebb),és kb. 175 °C -os , előmelegített sütőben megsütjük őket.



Tipp:A sütő aljára tegyünk egy lábosba vizet,ami ott majd párolog,és mikor megsült, fröcsöljük le vízzel a kész kifliket,hogy sokáig puhák maradjanak.Bár nálunk hipp-hopp elfogyott.


 Evvel a recepttel kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése