Anya almás-mákosa:
Ma volt a szülinapja,ezért tegnapelőtt kitaláltam,hogy valami különlegessel lepem meg..Sokat gondolkoztam,milyen legyen,aztán eszembe jutott,hogy bármiféle országtortát még sohasem ettem vagy készítettem..Ezért receptkereső útra indultam a Neten. Mikor már a bakancs törte a lábam (persze mikor máskor), megtaláltam a tökéletest. Almás-mákos Országtorta.Ez jó lesz gondoltam én. Erős volt bennem a szándék, mert mikor megláttam a hozzávalókat (na,normális ember itt abbahagyja a készítést) , még mindig nem adtam fel.És a végeredmény tökéletes volt.Igazi zaftos (ahogy a nagymamám mondta) torta lett,a szó legjobb értelmében. Nem mellesleg egészséges is.Kíváncsiak vagytok most már a receptre,és arra mivel hogy küzdöttem meg? Na majd mindjárt.. Végig izgultam,mert este a nagy szánkózás után álltunk neki Samuval, amikor már nincs bolt, hogyha elrontanál valamit, csak leszaladj a sarokra érte.Tehát a kockázat nagy volt.A mennyiségek is óriásiak. Először azt hittem elírták, de elkészítve beláttam, ez csak így jó.
Drága, de mennyei.Lássuk,mi kell hozzá:
Tésztához:
500 g tojásfehérje - és tényleg (ez kb. 13 db L -es tojás)
300g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa (zsemlemorzsa kis cukorral --> leírás később)
100 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
fél citrom reszelt héja
Krémhez:
6 dl tej
130 g cukor
70 g kukorica keményítő
3 db tojás sárgája
fél vaníliarúd
250 g tejszínhab
Almatöltelékhez:
fél kg Reszelt, hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
50 g vaj
50 g cukor
5 g őrölt fahéj
a fél citrom leve
Szerintem a normális emberek elrettennének tőle.Főleg a fél kiló tojásfehérjétől..:)De a maradék sárgájából, Samu madártejet készített..(ennek receptjét,majd később közlöm,ha ebből felocsúdtam :) )
Aztán töltögetünk,osztunk (szorzunk) és kész is..Ugye milyen...egyszerű? :)
Tehát az elkészítés :
Tészta:
A tojásfehérjét pontosan kimérjük mérleggel,egy nagy tálban. (Nálam kb. 13 L-es tojás lett.)
A sárgáját egy másik edénybe tesszük és ebből 3-mat egy kis tálba.
(Ezeket aztán bármihez felhasználhatjuk,csak jegyezzük meg mennyi volt).
Hozzá öntjük a 300 g cukrot, és kemény habbá verjük.(Akkor jó,ha fejrefordítva nem mozdul a hab.)
Egy másik tálban összekeverjük a mákot, a reszelt citromhéjat,az almát és az édes morzsát.
(édes morzsa: 4 evőkanál zsemlemorzsához, 1 evőkanál cukor, és ezt megpirítani)
Majd a szárazabb anyagokat óvatosan hozzákeverjük a habhoz.
6 részre osztjuk (én szemre csináltam minden egyes lapnál..kb jó lett..nem volt nagy különbség..)
A recept azt írta, hogy kiolajozott és kilisztezett lapon (én sütőpapírt használtam és tökéletes lett),kenjük el az adagokat úgy,hogy egy 22-cm átmérőjű torta sütőforma karimája ráférjen (tehát legalább 23-24 cm átmérőjű köröket terítsünk belőlük).
200 °C -os sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket. Mikor kivettük, számoljunk 30 -ig, aztán egy éles késsel vágjunk a tészta alá (magyarán válasszuk le a sütőpapírról).
Vigyázzunk! ne szúrjuk meg,mert akkor összemegy és ragadós lesz.
Miközben ezek készülnek,megcsináljuk a krémet és a tölteléket.
Krém:
Kis tejjel simára keverjük a 3 tojássárgáját és a keményítőt.
A többi tejet, a vaníliarúd kikapart magjait, és a cukrot felforraljuk.Majd hozzáadjuk a keményítős tojássárgáját, folyamatos kevergetéssel! Abban a pillanatban kész..szinte hihetetlen,de olyan gyorsan összeugrott,hogy kettőt sem tudtam keverni rajta :) Ilyen gyorsan nem tudtam exponálni. :) Ezt kifektetjük egy tálcára,hogy egyenletesen hűljön ki. (A tálcáért külön köszönet,a KisMindenes blog írójának)
Ha már hideg,hozzákeverjük óvatosan a felvert habtejszínt (ami nem tartósított,és nem cukrozott!).
(Nekem annyira összekeménykedett a vaníliaizé,hogy robotgéppel kellett előtte,kis habbal elkevernem.)
És már kész is! :)
Almatöltelék:
A lereszelt almát, a fahéjjal, citrom levével, cukorral elkeverjük. Felolvasztjuk a vajat,és erre ráöntjük a masszát. Kislángon, fedővel, megpároljuk..(hogy igazi pempő legyen szinte).Két részre osztjuk,és kihűtjük.
Most következik a legnehezebb. Összeállítani a tortát. Legalábbis azt hittem.De nem! Ez a legegyszerűbb!
A kész tésztákba belenyomjuk a tortaformát,és így egységes, kerek lapokat készítünk.Mintha kiszaggatnánk.
A vaníliás krémet 4 részre osztjuk. De a negyedikbe mindig hagyunk a 3-ból egy kicsit. Tehát a 4. adag legyen nagyobb,mert avval az oldalát is be kell kennünk. :)
A sorrend a következő, alulról felfelé haladva:
- tészta
- krém
- tészta
- almatöltelék
- tészta
- krém
- tészta
- almatöltelék
- tészta
- krém
- tészta
- krém ,és ez már a beborítás is egyben :)
Hogy egyszerűbb dolgunk legyen, az almát úgy töltsük,hogy két lap közé kézzel terítsük el a tölteléket,és ezt a dupla réteget rakjuk rá az eddigiekre.Így nem nyomjuk ki az összes krémet az alsóbb szintekből. :)
Ha beborítottuk, rakjuk hűtőbe egy éjszakára...Szerintem érdemes várni!
(Ha reggel nem akarunk kupira ébredni, mindent mosogassunk el! )
Másnap essünk neki!
Ha ezek után nem kívánod meg, akkor soha..
Én kifáradtam tőle...Úgyhogy most Ti jöttök!
Hajrá Főkukták,Szakácsok,Cukrásztanoncok! Tiétek a tudás..:)
(Ha esetleg kérdés maradt volna : pilari.lili.eszter@gmail.com )
Pás : Lili
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése